Tekne Mekanik Bakım Onarım Hizmetleri

tekne-mekanik-hizmetleri
  • Ana makine bakım / onarım
  • Yedek parça temini ve montajı
  • Marin Motor Nedir?

    Marin motor, kara taşıtlarında kullanılan motor türlerinden birçok konuda ayrılan bir dizel motor türüdür. Römorklarda ya da ağır vasıtalardaki “düşük devir / yüksek tork” prensibi, marin motorlarda da geçerlidir. Kara taşıtlarının aksine motordaki soğutma havayla değil, deniz suyu ile sağlanır. Araçlarda tekerleklere iletilen güç pervaneye iletilmektedir. Özellikle sürat motorlarında ergonominin bozulmaması için hız ve hafiflik belirleyici bir rol oynar. 

    Marin motorlarda kullanılan dizel motorlar içten yanmalıdır. İçten yanmalı dizel motorlar yüksek hacimde hareket kabiliyeti ve işlem gücü sağlamaktadır. Bireysel yazlıklara kıyasla turistik bölgelerde ya da plajlardaki tur şirketlerinde görmeye alışkın olduğumuz tekneler ve sürat motorları, insan sirkülasyonunun yüksek olduğu yerlerde tercih edilmektedir. 

    Marine Motor Bakımı

    Karada, suda veya havada fark etmeksizin tüm motor tipleri periyodik bakım ve onarım gerektirir. Marin motorlar hem aktif kullanımda hem de dinlendirmede de bakım-onarım isteyen motor çeşitlerinden biridir. Özellikle uzun süre yatan bir yelkenli veya teknenin motorunda arızalanma; iç ve dış aksamda oksidasyon ya da diğer bölgelerde bir kusur meydana çıkıyor. Marina motora zarar verme ihtimaline karşın koruyucu kimyasallar ve aparatlar mevcuttur. Arızalanma sonrası bakım-onarım elemanları da bulunmaktadır.

    Marin motorlarında soğutma deniz suyu ile sağlanır. Bunun yanı sıra uzun süre kullanım dışı kalan ya da periyodik bakımı yapılmayan tekne ve yelkenlilerde ciddi problemler meydana gelebiliyor. Özellikle sıcaklık değerlerinde ani ve ciddi değişimlerin yaşandığı bölgelerde marin motorlarının hasar görmesi olasıdır. Kış aylarından sonra tekrar kullanılmak üzere bakımı yapılan marin motorlarda dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde özetlenebilir;

    • Motorun genelde ve özelde tüm giriş/çıkış aksamlarının temizlenmesi,
    • Soğutma, yağlama, yakıt, egzoz ve elektrik sisteminin detaylı bir şekilde temizlenmesi; motor bloğu, yakıttaki ve filtre bölümlerinde tortulaşmış yakıtın boşaltılması,
    • Tatlı su sisteminin tasfiye edilerek antifriz ile takviye sağlanması,
    • Akülerin mümkünse değişmesi; hala kullanım ömrü olan akülerde de takviye, başlık değişimi ve temizliğin yapılması,
    • Motor şanzımanında yağ ve filtrelerin tamamen yenilenmesi,
    • Elektrik devresinin kontrol edilerek sigortaya ya da beyne zarar verecek açık uçların olmadığından emin olmak.